Βουίζουν τα αυτιά μου

Βουητό στο αυτί

Οι εμβοές (βουητό στο αυτί) είναι η αντίληψη ήχων μέσα στο αυτί ή, γενικότερα στο κεφάλι, οι οποίοι δεν παράγονται από κάποια εξωτερική πηγή. Συνήθως ο ασθενής είναι ο μόνος που αντιλαμβάνεται τα βουητά ενώ πολύ πιο σπάνια κάποιος τρίτος μπορεί να τα ακούσει.

Τα παθολογικά αίτια των εμβοών είναι δύσκολο να ανιχνευθούν γιατί μπορεί να οφείλονται τόσο σε παθήσεις του αφτιού όσο και σε ανωμαλίες στη λειτουργεία του νευρικού συστήματος: ακουστικό τραύμα από πολύ δυνατό κρότο, κάκωση του αφτιού από χτύπημα, νόσος Meniere, κατεστραμμένα τριχωτά κύτταρα, υπερδραστηριότητα των ινών του ακουστικού νεύρουκα.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εμβοές/βουητά έχουν επίσης και κάποιο βαθμό βαρηκοΐας. Σε πολλές περιπτώσεις οι εμβοές αντιμετωπίζονται με την κάλυψη της βαρηκοΐας. Όταν ένας ασθενής δεν ακούει πχ τις χαμηλές συχνότητες, τότε ο εγκέφαλος από αντίδραση «παράγει ήχους» με σκοπό να καλύψει το κενό που υπάρχει στις χαμηλές συχνότητες. Αν εμείς καλύψουμε τη βαρηκοΐα των χαμηλών συχνοτήτων και ο ασθενής ακούει όλους τους ήχους του περιβάλλοντος, τότε υπάρχει πιθανότητα να ελαττωθούν ή και να σταματήσουν οι εμβοές.

Συχνότερες αιτίες που προκαλούν τις εμβοές

  • Πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα σχετιζόμενη με την ηλικία). Στους περισσότερους ανθρώπους τα προβλήματα ακοής ξεκινούν από την ηλικία των 60 ετών και συχνά συνοδεύονται από εμβοές.
  • Έκθεση σε μεγάλης έντασης θορύβους. Από τις πιο συνήθεις αιτίες εμβοών. Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, είτε μακράς είτε βραχείας διάρκειας, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ακουστικές βλάβες.
  • Υπερβολική συγκέντρωση κυψελίδας (κερί) στο αυτί. Όταν παρουσιάζεται υπερβολική συγκέντρωση κυψελίδας στο αυτί, τότε ο ασθενής εμφανίζει προβλήματα ακοής και συχνά εμβοές.
  • Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
  • Σύνδρομο Meniere. Ασθένεια του έσω αυτιού που χαρακτηρίζεται από την εξής τριάδα συμπτωμάτων: βαρηκοΐα, εμβοές και ίλιγγο-ζάλη.
  • Η ωτοσκλήρυνση είναι μία πάθηση του μέσου αυτιού που χαρακτηρίζεται από την καθήλωση του αναβολέα, ενός ακουστικού οσταρίου που είναι πολύ σημαντικό για την ακοή.
  • Προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης.
  • Ακουστικό νευρίνωμα. Πρόκειται για καλοήθη όγκο ο οποίος αναπτύσσεται πάνω στο ακουστικό νεύρο και εκδηλώνεται κλινικά με εμβοές, βαρηκοΐα και αστάθεια.
  • Άλλες παθήσεις. Υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναιμία, αλλεργίες, υποθυρεοειδισμός, διαβήτης, κ.α.
  • Τραυματισμός στο κεφάλι ή το λαιμό
  • Σε μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η λήψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσουν τις εμβοές, ενώ επιπλέον παράγοντες επιδείνωσής τους είναι το άγχος και η κόπωση.

 

Εμβοές – Αντιμετώπιση

Ένα χρήσιμο μέσο αντιμετώπισης των εμβοών αποτελούν τα ακουστικά βαρηκοΐας, γιατί παρέχουν διπλό όφελος: α)βελτιώνουν την ακοή και β)"καλύπτουν" τις εμβοές.

Με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, οι περισσότεροι ασθενείς απαλλάσσονται μερικώς ή πλήρως από τις εμβοές. Η εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από εμβοές και βαρηκοΐα για τον παρακάτω λόγο: ο βασικός σκοπός ενός ψηφιακού ακουστικού βαρηκοΐας είναι η ενίσχυση των ήχων, με παράλληλο σκοπό την καλύτερη κατανόηση της ομιλίας.

Η ενίσχυση αυτή των ήχων προκαλεί μια νευρική δραστηριότητα στο αυτί, με συνέπεια να μετατοπίζεται η προσοχή από τις εμβοές σε πιο περίπλοκους ήχους όπως είναι η ομιλία και η μουσική. Έτσι τα ακουστικά βαρηκοΐας ενισχύοντας τους ήχους του περιβάλλοντος μειώνουν την αντίληψη των εμβοών.

Τύποι εμβοών

Υποκειμενικές Εμβοές

Οι ήχοι γίνονται αντιληπτοί μόνο από τον ασθενή. Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο εμβοών οι οποίες μπορεί να προκληθούν εξαιτίας κάποιου προβλήματος στο εξωτερικό, το μέσο ή το εσωτερικό αυτί. Επίσης μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές των ακουστικών νεύρων ή του τμήματος του εγκεφάλου που ερμηνεύει τα νευρικά σήματα ως ήχους.

Αντικειμενικές Εμβοές

Πρόκειται για ήχους που μπορεί να ακούσει και ο γιατρός κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Οι αντικειμενικές εμβοές είναι πιο σπάνιες και μπορεί να οφείλονται σε κάποια διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων, σε κάποια πάθηση των ακουστικών οσταρίων στο μέσο αυτί ή σε μυϊκούς σπασμούς.

Χρήσιμες συμβουλές για τις εμβοές

  • Αποφύγετε την έκθεση σε δυνατούς ήχους και θορύβους.
  • Ελέγχετε την αρτηριακή πίεση συχνά.
  • Ελαττώστε το αλάτι στα φαγητά.
  • Ασκηθείτε καθημερινά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματός σας.
  • Να αναπαύεστε ικανοποιητικά και να αποφεύγετε την έντονη κόπωση.
  • Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες, διότι μπορεί να συμπιέσουν τυχόν κερί στο τύμπανο και να επιδεινωθούν έτσι οι εμβοές σας.
  • Σε θορυβώδες περιβάλλον στη δουλειά, φορέστε ωτασπίδες ή ακουστικά και ακολουθήστε τους κανόνες για την προστασία της ακοής.
  • Ακόμα και οι καθημερινοί θόρυβοι, όπως αυτός από το σεσουάρ ή τη μηχανή του γκαζόν μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικοί ώστε να απαιτείται η χρήση ωτασπίδων.
  • Μειώστε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Μην καπνίζετε και μην εκτίθεστε σε παθητικό κάπνισμα. Η νικοτίνη προκαλεί εμβοές, μειώνοντας τη ροή του αίματος στα αγγεία του ωτός.
  • Οι εμβοές παρατηρούνται συχνότερα στους παχύσαρκους. Η συχνή και τακτική άσκηση βελτιώνει την αιμάτωση των αυτιών, προλαμβάνοντας τις εμβοές.
  • Αποφύγετε την ασπιρίνη σε μεγάλες δόσεις.
post

Η λειτουργία της ακοής

Το μονοπάτι του ήχου δια μέσου του ακουστικού μας συστήματος...

Περισσότερα
post

Τι είναι η Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακοής που στις σοβαρότερες περιπτώσεις...

Περισσότερα
post

Χρήσιμες συμβουλές για τη βαρηκοΐα

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Περισσότερα
post

Εμβοές

Συμφιλιωμένοι με τις εμβοές: Πρακτικές συμβουλές

Περισσότερα
Πάντα δίπλα σας

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε όλα τα στοιχεία της φόρμας, επιλέξτε την ημέρα του ραντεβού που σας εξυπηρετεί και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.