Χρήσιμες Συμβουλές

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τη βαρηκοΐα

Ενημέρωση

Η βαρηκοΐα είναι μια πάθηση η οποία δεν πονάει ούτε διακρίνεται αμέσως. Εξελίσσεται αργά και συνήθως γίνεται πρώτα αντιληπτή από τους γύρω μας. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε για τα συμπτώματα της βαρηκοϊας, ώστε να ζητήσουμε άμεσα βοήθεια.

Πρόληψη

Παράλληλα με την ενημέρωση η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική στην πάθηση της βαρηκοϊας. Οι προληπτικοί έλεγχοι και κυρίως σε οικογένειες που ενυπάρχει ο παράγοντας κληρονομικότητα, είναι σπουδαίας σημασίας. Όσο πιο άμεσα εντοπιστεί η δυσκολία, τόσο γρηγορότερα θα επέμβουμε στα πρώτα συμπτώματα. Το γεγονός αυτό, μας εξασφαλίζει την αργή εξέλιξη της πάθησης. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες μορφές βαρηκοϊας μπορούν να αποφθευχθούν με απλές ιατρικές συμβουλές.

Έγκαιρη Διάγνωση

Η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση της πάθησης, από τον θεράποντα ιατρό σας (ΩΡΛ), θα επιτρέψει την καλύτερη πρόγνωση της βαρηκοϊας σας. Συνεπώς, είναι δυνατό να διασφαλιστούν τα υπάρχοντα επίπεδα ακοής και να επιτευχθεί η αργή εξέλιξη. Είναι πιο εύκολο να ανταποκριθεί ένας ασθενής στις αρχές της πάθησης, διότι η ακοή βασίζεται στα κανάλια της μνήμης.

Όσο η ακοή εξασθενεί τόσο ο εγκέφαλος καταργεί τα δεδομένα των ήχων. Με αποτέλεσμα, σε περιπτώσεις που η ακουστική λύση αργεί να δοθεί, ακόμη και όταν πλέον με την υποστήριξη του βοηθήματος, το ακουστικό ηχητικό σήμα εισέρχεται στο αισθητήριο όργανο, αλλά ο εγκέφαλος αδυνατεί να αναγνωρίσει το ερέθισμα και να το ταυτίσει με την πηγή που το παράγει.

Πως να διευκολύνετε έναν χρήστη ακουστικού στην επικοινωνία

  • Βεβαιωθείτε ότι ο χρήστης ακουστικού έχει την πλήρη προσοχή σας πριν ξεκινήσετε να μιλάτε
  • Κοιτάξτε το πρόσωπο με το οποίο μιλάτε και μην προσπαθήσετε να συνομιλήσετε από άλλο δωμάτιο ή με την πλάτη γυρισμένη
  • Σταθείτε σε πολύ καλά φωτισμένη περιοχή ώστε να τους διευκολύνετε να διαβάσουν τα χείλη και τις εκφράσεις σας ευκολότερα
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που δυσκολεύουν την ανάγνωση των χειλιών όπως μάσημα, κάπνισμα, διάβασμα εφημερίδας ή να ακουμπάτε τα μαγουλά σας στα χέρια σας ενώ μιλάτε
  • Τα περισσότερα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν κατασκευαστεί να ενισχύουν ένα φυσιολογικό επίπεδο ομιλίας, έτσι λοιπόν αν εσείς φωνάζετε μπορεί να είναι πολύ δυνατά για τον συνομιλητή σας
  • Προσπαθήστε να μη μιλάτε πολύ γρήγορα. Να μιλάτε φυσικά, αλλά προσπαθήστε να προφέρετε τις λέξεις σας πιο καθαρά. Αυτό θα επιβραδύνει φυσικά την ομιλία σας γι’ αυτό προσέξτε να μην το παρακάνετε
  • Για κάποιον που έχει πρόβλημα ακοής, το πιο δύσκολο περιβάλλον είναι το θορυβώδες. Προσπαθήστε να μειώσετε τους θορύβους που προέρχονται από το βάθος όταν κάνετε μια συζήτηση. Κλείστε την τηλεόραση και όποιο ανοιχτό παράθυρο ώστε να μειωθούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις
  • Να είστε κοντά στον συνομιλητή σας, ώστε η φωνή σας να είναι πιο δυνατή από τους θορύβους που έρχονται από το βάθος. Το πρόσωπο και τα χείλια σας θα είναι πιο εύκολα να διαβαστούν
  • Βρείτε ένα πιο ήσυχο μέρος για συζήτηση. Θα διευκολύνετε την κατάσταση και θα προστατεύσετε την ακοή σας

Αποδοχή του προβλήματος & δυσκολίες αποδοχής

Ο πληθυσμός που εμφανίζει προβλήματα ακοής, παρουσιάζει μεγάλη ανομοιογένεια, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που εμφανίζουν δυσκολίες ακοής λόγω ηλικίας καθώς και των παιδιών που μπορεί να φέρουν τις δυσκολίες αυτές, είτε εκ γενετής είτε εμφανιζόμενες σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Η συνειδητοποίηση και η αποδοχή του προβλήματος είναι το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα. Η βαρηκοΐα, αποτελεί ένα πρόβλημα για το οποίο η κοινωνία στερείται πληροφόρησης. Η βαρηκοΐα είναι η πιο μοναχική πάθηση από όλες.

Το άτομο που βιώνει την βαρηκοΐα, δίνει μεγάλη βαρύτητα στη γνώμη των άλλων, επηρεάζοντας την στάση απέναντι στον εαυτό του. Όμως, η βαρηκοΐα δεν είναι αναπηρία. Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης είναι ικανή να σώσει την πολύτιμη ακοή σας!

Βήματα επιτυχίας

  • ΒΗΜΑ 1ο: Αρχίζω να δυσκολεύομαι στην επικοινωνία, ζητώ να μου επαναλάβουν, αδυνατώ να παρακολουθήσω τη συζήτηση όταν βρίσκομαι με φίλους ή σε ένα οικογενειακό τραπέζι.
  • ΒΗΜΑ 2ο: Να αναγνωρίσω τη δυσκολία μου.
  • ΒΗΜΑ 3ο: Διάγνωση του προβλήματος
  • ΒΗΜΑ 4ο: Ανάληψη δράσης. Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντική η συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος, για να παροτρύνει ή να πάρει πρωτοβουλία, ώστε να αναληφθεί δράση.
  • ΒΗΜΑ 5ο: Παρακολούθηση & Συμβουλευτική
  • ΒΗΜΑ 6ο: Ακούμε ΞΑΝΑ
post

Η λειτουργία της ακοής

Το μονοπάτι του ήχου δια μέσου του ακουστικού μας συστήματος...

Περισσότερα
post

Τι είναι η Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακοής που στις σοβαρότερες περιπτώσεις...

Περισσότερα
post

Χρήσιμες συμβουλές για τη βαρηκοΐα

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Περισσότερα
post

Εμβοές

Συμφιλιωμένοι με τις εμβοές: Πρακτικές συμβουλές

Περισσότερα
Πάντα δίπλα σας

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε όλα τα στοιχεία της φόρμας, επιλέξτε την ημέρα του ραντεβού που σας εξυπηρετεί και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.