ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ

Βαρηκοΐα και πώς τη διακρίνουμε

Βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακοής που στις σοβαρότερες περιπτώσεις καταλήγει σε πλήρη απώλειά της (κώφωση). Η βαρηκοΐα είναι συχνό σύμπτωμα που εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και από τη γέννηση.

Όταν η βαρηκοΐα εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία, εφόσον δεν αναγνωριστεί και δεν αντιμετωπιστεί, προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και στην εκμάθηση της γλώσσας. Πολλές φορές ένα βαρήκοο παιδί μπορεί αρχικά να θεωρείται ανυπάκουο, καθώς δεν ακολουθεί τις εντολές (αφού δεν τις ακούει), παρά μόνο μετά από πολλές επαναλήψεις. Ειδικά όταν η βαρηκοΐα αναπτύσσεται σταδιακά, αργεί να γίνει αντιληπτή. Μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να εντοπιστεί το πρόβλημα και συνήθως το αντιλαμβάνονται νωρίτερα οι οικείοι του ασθενούς και όχι ο ίδιος.

Συνηθέστερες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μείωση της ακοής είναι:

  • Απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου από βύσματα κυψελίδας (κερί) ή ξένα σώματα
  • Λοιμώξεις του αυτιού (ωτίτιδες)
  • Τραυματισμοί με ή χωρίς ρήξη του τυμπάνου που μπορεί να προκληθούν από μηχανικά αίτια (π.χ. ξένα σώματα όπως μπατονέτες, κλειδιά, οδοντογλυφίδες ή χτυπήματα στο κεφάλι, κ.ά.) αλλά και από έντονους ήχους ή μεταβολές στην ατμοσφαιρική πίεση
  • Φάρμακα με τοξικότητα στην ακοή (ωτοτοξικότητα)
  • Εναπόθεση αλάτων στα ακουστικά οστάρια που μεταφέρουν τους ήχους στο εσωτερικό του αυτιού (ωτοσκλήρυνση)
  • Βλάβες ή εκφύλιση στα νευρικά κύτταρα του οργάνου της ακοής, στο ακουστικό νεύρο ή στην περιοχή στου εγκεφάλου όπου γίνεται η ερμηνεία των ηχητικών ερεθισμάτων

 

Πώς αντιμετωπίζεται η Βαρηκοΐα

Κάθε βαρηκοΐα πρέπει να ελέγχεται για να εντοπίζεται η αιτία και να αντιμετωπίζεται κατάλληλα. Η θεραπεία, ανάλογα με το αίτιο, μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει θεραπεία, σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα ακουστικά βοηθήματα και εμφυτεύματα. Για την πρόληψη της βαρηκοΐας είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η έκθεση σε θόρυβο.

Έτσι, λοιπόν, πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή σε χώρους με έντονους ήχους όπως τα κέντρα διασκέδασης και συνήθειες, όπως η χρήση walkman, η μεγάλη ένταση στην τηλεόραση-ραδιόφωνο ή στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου. Όταν κάποιος εργάζεται σε χώρους με έντονο θόρυβο (π.χ. εργοστάσια, χειριστές κομπρεσέρ), πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, όπως τοποθέτηση συσκευών απορρόφησης της ηχητικής ενέργειας ή ωτασπίδες.

Απαραίτητο είναι σε όσους εκτίθενται επαγγελματικά σε θόρυβο να εξετάζονται συχνά από Ω.Ρ.Λ., ώστε να ελέγχεται η ακοή τους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωσή της, προτείνεται αλλαγή επαγγέλματος για αποφυγή περαιτέρω μείωσης, καθώς η βαρηκοΐα μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη.

Τύποι Βαρηκοΐας

Νευροαισθητήριος Βαρηκοΐα

Η βαρηκοΐα που οφείλεται στην απουσία ή την καταστροφή αισθητηρίων κυττάρων (τριχωτά κύτταρα) στον κοχλία ονομάζεται νευροαισθητήριος.Ο συγκεκριμένος τύπος βαρηκοΐας μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα, σε λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων ή και σε φυσιολογική γήρανση του οργανισμού (πρεσβυακουσία).

Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας

Η βαρηκοΐα που οφείλεται στην απουσία ή την καταστροφή αισθητηρίων κυττάρων (τριχωτά κύτταρα) στον κοχλία ονομάζεται νευροαισθητήριος.Ο συγκεκριμένος τύπος βαρηκοΐας μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα, σε λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων ή και σε φυσιολογική γήρανση του οργανισμού (πρεσβυακουσία).

Μικτή Βαρηκοΐα

Η μικτή βαρηκοΐα συνδυάζει τη βαρηκοΐα αγωγιμότητας και τη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Οφείλεται σε προβλήματα τόσο στο έσω όσο και στο έξω ή μέσο αυτί.

post

Η λειτουργία της ακοής

Το μονοπάτι του ήχου δια μέσου του ακουστικού μας συστήματος...

Περισσότερα
post

Τι είναι η Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακοής που στις σοβαρότερες περιπτώσεις...

Περισσότερα
post

Χρήσιμες συμβουλές για τη βαρηκοΐα

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Περισσότερα
post

Εμβοές

Συμφιλιωμένοι με τις εμβοές: Πρακτικές συμβουλές

Περισσότερα
Πάντα δίπλα σας

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε όλα τα στοιχεία της φόρμας, επιλέξτε την ημέρα του ραντεβού που σας εξυπηρετεί και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.