Γιατί ακούμε;

Η ακοή

Τα αυτιά μας είναι σύνθετα αισθητήρια όργανα. Διαθέτουν πολλούς μικρούς αισθητήρες που δέχονται τα ακουστικά σήματα, τα ομαδοποιούν και τα διαβιβάζουν ταχύτητα μέσω των ακουστικών μας νεύρων στον εγκέφαλο. Προκειμένου τα ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου να μεταφράσουν αυτά τα ακουστικά σήματα σε ήχο, μουσική ή σημαντικά προειδοποιητικά σήματα, ο ήχος δεν πρέπει να διαταραχθεί ή να διακοπεί κατά τη διαδρομή του δια μέσου του αυτιού.

Το ταξίδι μέσα στο αυτί

Όταν μιλάμε για τα αυτιά μας, συνήθως αναφερόμαστε στο μέρος που είναι ορατό εξωτερικά. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Στην πραγματικότητα, είναι μόνο το πτερύγιο. Ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος του ακουστικού μας συστήματος βρίσκεται προστατευμένο στο εσωτερικό του κρανίου. Ακολουθήστε τον ήχο στο ταξίδι του μέσα στο αυτί.

Το έξω αυτί

Η πρώτη στάση στο ταξίδι του ήχου είναι το έξω αυτί. Αυτό δέχεται τον ήχο και τον κατευθύνει μέσω του πτερυγίου στο εσωτερικό του κεφαλιού μας. Πολυάριθμοι μικροί κυματισμοί της επιφάνειας δρουν ως αντηχείο ενισχύοντας την ταλάντωση του αέρα. Στο τέλος της εισόδου του αυτιού, τα ηχητικά κύματα προσκρούουν στο τύμπανο του αυτιού, έναν λεπτό υμένα που διαχωρίζει το έξω αυτί από το μέσο αυτί.

Το μέσο αυτί

Από το τύμπανο, οι αμυδρές ταλαντώσεις μεταδίδονται σε τρία μικροσκοπικά οστάρια – τα μικρότερα οστά του ανθρώπινου σώματος. Η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας είναι διευθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ήχος να ενισχύεται κατά 20 φορές, πριν να κατευθυνθεί στο έσω αυτί.

Το έσω αυτί

Στο έσω αυτί, τα ηχητικά κύματα συναντούν τον επόμενο υμένα, ο οποίος καλείται ωοειδής θυρίδα. Από εκεί, ταξιδεύουν αφενός προς το αιθουσαίο σύστημα (το όργανο της αίσθησης της ισορροπίας) και αφετέρου προς τον κοχλία. Ο κοχλίας αποτελείται από τρεις πόρους (κανάλια) γεμάτα με υγρό. Ο ήχος προκαλεί την ταλάντωση μικρών τριχωτών κυττάρων στη βάση αυτών των πόρων, με αποτέλεσμα τη μετατροπή των μηχανικών ηχητικών κυμάτων σε ηλεκτρικούς νευρικούς παλμούς. Ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η συχνότητα του ήχου, αυτή η κυματική κίνηση μετατοπίζεται, με ανάλογη μετατόπιση του μέρους του κοχλία που αντιδρά με περισσότερη ευαισθησία σε αυτή τη συχνότητα: Οι υψηλοί ήχοι ενεργοποιούν τα τριχωτά κύτταρα στο εμπρός μέρος του κοχλία, οι χαμηλότεροι ήχοι εκείνα που βρίσκονται πιο πίσω. Από εκεί, ο ήχος διαβιβάζεται στο ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου.

Η ακοή, είναι η δεύτερη πιο σημαντική από τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου, καθώς μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με τους οικείους μας αλλά και το περιβάλλον γύρω μας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% παγκοσμίως, παρουσιάζει κάποια δυσκολία ακοής, ποσοστό που τείνει συνεχώς να αυξάνει.

post

Η λειτουργία της ακοής

Το μονοπάτι του ήχου δια μέσου του ακουστικού μας συστήματος...

Περισσότερα
post

Τι είναι η Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακοής που στις σοβαρότερες περιπτώσεις...

Περισσότερα
post

Χρήσιμες συμβουλές για τη βαρηκοΐα

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Περισσότερα
post

Εμβοές

Συμφιλιωμένοι με τις εμβοές: Πρακτικές συμβουλές

Περισσότερα
Πάντα δίπλα σας

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε όλα τα στοιχεία της φόρμας, επιλέξτε την ημέρα του ραντεβού που σας εξυπηρετεί και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.